Trekkende Kempenkuddes

Particulier Landgoed nieuwe eigenaar van voormalig militair terrein

Na overdracht Spoordonk volgt verkoop voormalige militaire terreinen Landgoed Rozephoeve, één van de grootste particuliere landgoederen in Brabant, heeft er met de overdracht van voormalig mobilisatiecomplex ‘Spoordonk’ een nieuw natuurgebied bij. Op 19 mei vond de overdracht uit handen van Dienst Landelijk Gebied plaats en werd de nieuwe beheerder welkom geheten; een kudde Kempische Heideschapen.

Gedeputeerde Onno Hoes, sponsor van de kudde, kreeg vandaag de sleutel van de loods waar de dieren ondergebracht kunnen worden. Spoordonk staat bekend als één van de mooiste voormalige mobilisatie-terreinen. Het complex, dat in de Koude Oorlog is aangelegd, beslaat een kleine 20 hectare. Het gebied hoorde voor het naar defensie ging bij het landgoed de Rozephoeve. Na ruim 60 jaar wordt het terrein teruggegeven aan de natuur en weer gevoegd bij Landgoed de Rozephoeve. Samen met de Kleine Oisterwijkse Heide vormt het vanaf vandaag een aaneengesloten gebied met hoge natuurwaarde.

“Onze” trekkende kudde Kempische Heideschapen maakte vandaag haar eerste ronde en blijft de komende weken aanwezig voor het beheer van het gebied. Provincie Brabant sponsort de kudde en is tevens de nieuwe eigenaar van het onderkomen van de schapen. Zo kan de voormalige militaire loods uit cultuurhistorische overwegingen bewaard blijven en heeft deze meteen een nieuwe functie.

Speciaal voor de overdracht van het terrein Spoordonk maakte provincie Noord-Brabant een korte film. Jan Pieter Vermeulen (Dienst Landelijk Gebied) vertelt over het verleden van het terrein. Arend Dijkstra, vertegenwoordiger van de Rozephoeve, vertelt over de toekomst. Klik hier voor de film

 

Klik hier voor de speech van Jan Hak, ter gelegenheid van de overdracht.

 

 

 

 

(Gedeputeerde Onno Hoes met Jan Hak)