Nieuws / Actualiteiten 2017

Onderstaand geven wij u een overzicht van de meest interessante onderwerpen van dit moment. Door te klikken op de onderwerpen wordt u doorverwezen naar de inhoud. Voor berichten uit de periode 2004 - 2014 verwijzen wij u graag naar ons archief, onderaan deze pagina.

Wilt u meer informatie ontvangen? Neemt u dan contact op met ons kantoor.


Brabants Landgoed op tv

Brabant heeft veel mooie uitgestrekte natuur. In zes afleveringen volgen we het wel en wee van drie prachtige historische Brabantse Landgoederen: Kasteel Heeze, Landgoed Haanwijk in Sint Michielsgestel en Landgoed Baest tussen Oirschot en Middelbeers. Hierbij komen verleden, heden en vooral ook de toekomst aan bod. Te zien op Omroep Brabant, elke vrijdag om 18.00 uur, daarna ieder uur herhaald. De laatste uitzending staat op 5 januari 2018 gepland. Deze uitzendingen zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant én de ANBI Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen, welke mede door BPG is opgericht. De 1e uitzending kunt u terugkijken via:
www.omroepbrabant.nl/?program/1893562/Brabants+Landgoed.aspx


Brabantse biologische graancoöperatie

Meesters van de Halm is een biologische graanpletterij waar op basis van zoveel mogelijk Nederlandse granen de lekkerste biologische ontbijtgranen zoals, havermout, muesli’s en crunchy’s worden gemaakt. Het aanbod van het bio graan sluit steeds slechter aan bij de vraag naar bio granen en zaden. Daarom wil Meesters van de Halm, zoals gepresenteerd tijdens de ALV te Maurick, een Brabantse biologische graanpool opzetten waar bedrijven en particulieren (met een minimaal areaal van 5 hectare) biologische granen (zoals haver, gerst, rogge, tarwe en spelt) kunnen leveren aan de graanpool.

Hebt u interesse of wilt u meer informatie over de Brabantse Biologische Graanpool? Neem dan contact op met Rob van den Berg via telefoonnummer (06) 51 00 15 46 of stuur een e-mail naar rob@dehalm.nl.

Website: https://meestersvandehalm.nl/graanpletterij-de-halm/


 

Ledenvergadering BPG, 11 november jl. op Kasteel Maurick

Klik hier voor het verslag van de goedbezochte Algemene Ledenvergadering, 11 november jl. Tijdens het programma kwamen aansprekende thema's ter sprake zoals:

‘Het provinciale beleid ter ondersteuning van de instandhouding van particuliere landgoederen’, met twee inleidingen
‘Ontwikkelingen op Landgoed Beukenhorst en Kasteel Maurick’

 • Klik hier voor het verslag van de vergadering
 • Klik hier voor de resultaten van HAS-onderzoek 2017 - Via BPG en Provincie zijn 4 HAS-studenten aan de slag gegaan met 5 verdienmodellen op basis van ideeen van eigenaren van landgoederen. Van 4 zijn via een Quick Scan adviezen opgesteld. Voor een één landgoed is het businessmodel compleet uitgewerkt. De eigenaar is het plan aan het uitvoeren. Met de Universele analysetool kunnen eigenaren de kansrijkheid van nieuwe groene verdienmodellen voor landgoederen toetsen.


Succesvol Veldsymposium ‘Boeren in het Bos’

Op 3 november was er veel belangstelling voor de workshop op landgoed Jachthuis Schijf. Door de inzet van varkens en koeien neemt de biodiversiteit en de diversiteit van het landschap toe. Op het landgoed worden op in de bossen en landbouwgronden Hereford runderen en Tamworth varkens gehouden.

 

Wild in het Groene Woud

Donderdag 26 oktober t/m zondag 12 november:
Wild in het Groene Woud is een bijzonder evenement waar smaak, sfeer, kwaliteit, en beleving elkaar vinden. Top-chefs koken met het beste wat Brabant te bieden heeft. Op en top culinair genieten van (h)eerlijke wildgerechten in een unieke omgeving. Twee weken lang verrijst er op het prachtige landgoed Bleijendijk een stijlvol pop-up restaurant. Lees verder: www.wildinhetgroenewoud.nl


Restauratie rijksmonumenten, subsidie

Tot en met 31 oktober 2017 kunt u hiervoor een subsidie aanvragen.
Projecten voor het restaureren van religieus, militair of industrieel erfgoed komen in aanmerking voor subsidie van de provincie. Ook de restauratie van kastelen en landgoederen is subsidiabel. Lees verder: www.brabant.nl/applicaties/producten/restauratie_rijksmonumenten_subsidie_12452.aspxVijfde Vrienden- en vrijwilligersdag, Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther


Op zaterdag 7 oktober a.s.
Bent u welkom op kasteel Heeswijk. Aanvang: 14.00 uur. De directeur van de stichting kasteel Heeswijk Luc Eekhout vertelt over de geschiedenis van het kasteel. Daarna bekijken we in groepen dit rijksmonument. De afronding van deze vrienden- en vrijwilligersdag vindt plaats in de Abdij van Berne (5 minuten rijden), waar het eigen gebrouwde abdijbier voor u klaar staat.  Lees verder: www.brabantselandgoederen.eu/agenda.html


 

Ontmoeten in het Groen - 2018 & bestuurlijk overleg Provincie

Tijdens het bestuurlijk overleg van BPG-vz Jan Hak met gedeputeerde van den Hout is o.a. gesproken over extra inzet op Monumentale Lanen en de mogelijkheid om via SNL een toeslag te geven voor ‘toezicht en handhaving’. Deze standaard toeslag per ha gaat de provincie Noord-Brabant niet invoeren. Zij zet in op het gezamenlijke spoor van o.a. Samen Sterk in Brabant. Wij hebben voorgesteld om tijdens de door BPG te organiseren Boa & Beheerders-ochtend ‘Ontmoeten in het Groen 2018’ kenbaar te maken hoe we de overlast in het buitengebied verder gaan bestrijden. Landelijk wordt er ingezet op de Boa-regeling. Private groene werkgevers kunnen een vergoeding aanvragen van de kosten voor de opleiding van de boa’s en voor de kosten van e-herkenning. De Boa-regeling wordt uitgevoerd door de VBNE en bekostigd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Veiligheid & Justitie. Lees verder via de website www.vbne.nl


 

Agrarisch Waterbeheer

Beste grondeigenaar,
Is het u bekend dat de waterschappen* voor leden van Collectief Midden Brabant een aantrekkelijke regeling bieden voor agrarisch randenbeheer langs watergangen? De regeling is eenvoudig in de uitvoering en kent een aantrekkelijke vergoeding. Velen van u nemen al deel in deze regeling. Er is nog budget beschikbaar voor 50 km 'Waterschapsranden' voor 2018. Zeer zeker de moeite om u er eens in te verdiepen. U kunt zich hiervoor melden tot 1 augustus 2017. Lees verder, klik hier


 

Drukbezochte ALV, 6 juni jl.

Voorafgaand aan de ALV, liepen ca. 50 leden en relaties - onder leiding van de heer Van Bouwdijk Bastiaanse - van de Kilsdonkse Molen naar Landgoed Zwanenburg. De avond wordt afgerond met een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje. Het landgoed in het prachtige beekdal is reeds 6 generaties door de familie bewoond ... lees verder, klik hier

 • Klik hier voor de presentatie van Mary Fiers, Groen Brabant
 • Klik hier voor de HAS universele analysetool

 

NIEUWBERICHT

Met dit extra nieuwsbericht informeren wij u over een aantal belangrijke zaken die u allen aangaan. Vandaag, 30 juni, loopt het huidige faunabeheerplan en de ontheffingen die daarop gebaseerd zijn af. Dat betekent dat de ontheffingen die u tot vandaag heeft gebruikt voor beheer en schadebestrijding na middernacht niet langer geldig zijn.

Lees verder, klik hier (PDF)

 

Het Brabantse natuurbeleid in uitvoering!

Op 30 juni bezocht de Statenleden met natuur in de portefeuille 3 natuurgebieden, op uitnodiging van de TBO’s, BMF en BPG. Op Landgoed Zwijnsbergen gaf Jan van Lanschot uitleg over de natuurontwikkeling. De Statenleden waren zeer geinteresseerd in realisatie van het natuurnetwerk, welke oa wordt gecombineeerd met Biologische Melkveehouder en Imkerij.

 

 

 

 

Opruimvergoeding drugsafval in Brabant 3 maanden open

Gemeenten en grondeigenaren in Noord-Brabant die vorig jaar kosten hebben moeten maken voor het opruimen van drugsafval, kunnen van 23 mei tot en met 15 augustus een financiële tegemoetkoming (maximaal 50%) aanvragen. In totaal is hiervoor EUR 500.000 beschikbaar.

De subsidie kan worden aangevraagd via subsidiedrugsafval.nl


 

Op zondag 23 juli 2017 zal de derde Landerdse Hooibergendag plaatsvinden!
www.stichtinghooibergen.nl

De hooibergen gaan allemaal om 11 uur open. De opening van de hooibergendag is in de hooiberg van de familie Ottens (voor Oventje 29) te Zeeland.

Klik op de kaart voor meer informatie


 

Convenant Groene handhaving

Op donderdag 18 mei jl. werd tijdens de netwerkochtend 'Ontmoeting in het groen' het convenant Groene handhaving ondertekend door de Brabantse gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, terreinbeherende organisaties, Politie en het Functioneel Parket.

BPG ondersteunt de aanpak, het is aan de eigenaren zelf om al dan niet deel te namen.

Het Convenant Groene handhaving heeft als belangrijk doel het mogelijk maken dat buitengewoon opsporings-ambtenaren (boa’s) op elkaars grondgebied en over gemeentegrenzen heen kunnen optreden. Dat is tot nu toe niet mogelijk omdat het optreden van boa’s wettelijk gezien beperkt is tot het grondgebied of beheersgebied van de eigen werkgever (gemeente, waterschap, terreinbeheerder).

Het doel is veiligheid, effectiviteit en efficiëntie van de gezamenlijke boa-inzet te vergroten. Het Samen Sterk in Brabant - initiatief willen wij vanuit BPG mede invullen, mits de ruimte voor de gewenste lokale inbreng wordt vergroot! Daar zijn ‘de ogen en oren’, de sociale netwerken incl. betrokkenen met vak- en gebiedskennis. Onze ambitie is om het team van groene particuliere Boa’s uit te breiden!


 

Lymepreventie door natuurbeheer
Een bijdrage van Marieta Braks (RIVM/Cib)

Teken komen in de natuur voor. Soms kunnen teken ziekteverwekkers overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het is mogelijk om in de natuur het risico op de ziekte van Lyme te verkleinen. RIVM, WUR en AMC hebben samen met Europese collega’s handelingsperspectieven onderzocht en beschreven in het boek ‘Ecology and prevention of Lyme borreliosis’. De onderzoekers en editors van het boek verkennen nu de rol voor GGD (MMK en Infectieziekten) in de integratie van infectiebestrijding in natuurbeheer en de inrichting van leefomgeving. De nieuwe omgevingswet biedt mogelijk perspectieven. Tijdens de week van de teek traden diverse organisaties met dezelfde boodschap naar buiten. Oa via de website geven zij voorlichting over het voorkomen van tekenbeten en ziektes die teken kunnen overdragen zoals lyme.

De website www.weekvandeteek.nl staat boordevol informatie over teken en richt zich op iedereen die tijdens werk of vrije tijd met teken in aanraking kan komen.

‘Ecology and prevention of Lyme borreliosis’
www.wageningenacademic.com/ecvd-04
www.weekvandeteek.nl/ik-ben-gebeten-door-een-teek-wat-nu/


 

Ontwerp Wijziging Verordening ruimte 2014, kaartaanpassingen 2017 en
ontwerp Natuurbeheerplan 2018


Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp van de ‘Wijziging Verordening ruimte 2014, kaartaanpassingen 2017’ vastgesteld. Gelijktijdig hebben Gedeputeerde Staten ook het ontwerp van het Natuurbeheerplan 2018 vastgesteld. Beide ontwerpen doorlopen de daarvoor voorgeschreven inspraak- en overlegprocedure en zijn met ingang van 8 mei 2017 voor de periode van zes weken ter inzage gelegd. Iedereen kan in die periode reageren op deze ontwerpen (dus voor 19 juni as!!).

Inhoud ontwerp Wijziging Verordening ruimte 2014, kaartaanpassingen 2017
Het ontwerp van de Wijziging Verordening ruimte 2014, kaartaanpassingen 2017 bevat wijzigingen en correcties die onder de bevoegdheid van Gedeputeerde Staten vallen. Voor het werkgebied van Waterschap De Dommel is een algehele actualisatie opgenomen van de aanduidingen regionale waterberging en reservering waterberging. De overige wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de grenzen van het Natuur Netwerk Brabant (NNB).

→ ‘Regionale’ c.q ‘Reservering’ waterberging (check de status van uw eigendommen!!)
In verband met een verzoek van waterschap De Dommel wordt de begrenzing van de aanduiding 'Regionale / cq Reservering waterberging' geactualisatieerd in de volgende gemeenten:

Alphen-Chaam

Goirle  

Sint Michielsgestel  

Baarle-Nassau  

Haaren  

Someren  

Bergeijk  

Heeze-Leende  

Son en Breugel  

Best  

Hilvarenbeek  

Tilburg  

Bladel  

Meierijstad  

Valkenswaard  

Boxtel  

Nuenen Gerwen en Nederwetten  

Veldhoven  

Cranendonck  

Oirschot  

Vught  

Eersel  

Oisterwijk  

Waalre  

Eindhoven  

Reusel-De Mierden  

 

Geldrop-Mierlo  

's-Hertogenbosch  

Inhoud ontwerp Natuurbeheerplan 2018
Het ontwerp-Natuurbeheerplan 2018 bevat besluiten over verzoeken om aanpassingen aan de ambitiekaart en/of natuurbeheertypen door grondeigenaren en terreinbeheerders. De grenzen van het NNB in de Verordening ruimte en het Natuurbeheerplan moeten op elkaar worden afgestemd. Daarom komen grenswijzigingen uit de ontwerp-kaartaanpassing voor de Verordening ruimte ook terug in het ontwerp-Natuurbeheerplan 2018.

U kunt het ontwerp Wijziging Verordening ruimte 2014, kaartaanpassingen 2017 en het ontwerp van het Natuurbeheerplan 2018 raadplegen via:
1. http://ruimtelijkeplannen.brabant.nl of rechtstreeks naar het plan: www.brabant.nl/ontwerpkaartaanpassingen
2. www.brabant.nl/loket/ter-inzages
3. www.ruimtelijkeplannen.nl (Verordening ruimte 2014, kaartaanpassingen 2017)
4. www.brabant.nl/natuurbeheerplan en kaart Natuurbeheerplan

De ontwerpen met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 8 mei 2017 tijdens openingstijden ook ter inzage in het Provinciehuis. Bij voorkeur reageert u eenvoudig en direct via: www.brabant.nl/ontwerpkaartaanpassingen


 

Bijeenkomst agrarisch natuurliefhebbers uit Brabant en Zeeland

Leden van ZPG en BPG zijn op 20 juni aanstaande van harte welkom op de Regionale ANV-dag 2017, dit jaar in Oost-Brabant. Samen met andere agrarische ondernemers, ANV's, Collectieven, landgoedeigenaren, provincies, waterschappen en TBO's praten we elkaar bij over Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, met een accent op draagvlak, natuurkwaliteit en samenwerking in de regio.

's Middags nemen we een kijkje in de keuken bij Collectief ANB Oost-Brabant waar vanuit de gebiedsaanvragen van 2016 en 2017 diverse beheerpakketten liggen (o.a. akkerranden en vormen van landschapspakketten) ten behoeve van de provinciale prioritaire soorten.
We hebben een boeiend programma voor u samengesteld, dat een volgende stap is naar resultaatgericht agrarisch natuurbeheer, passend binnen een moderne agrarische bedrijfsvoering.

Programma:
 • 9.30 - 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
 • 10.00 - 12.00 uur Welkom door Jack Verhulst, voorzitter ZLTO-klankbordgroep Natuur en Landschap
  Toelichting programma door dagvoorzitter Herman Wijdeven (Voorzitter Collectief ANB Oost-Brabant)
  Informatie over Landgoed de Barendonk door Liesbeth Hermanussen 

Inleiders:

Jochem Sloothaak van Coordinatiepunt Landschapsbeheer + Gerard van de Wouw (vrijwilliger) -
Ervaringen en resultaten rond weidevogelbeheer in de Beerse Overlaet
Gerald Willemsen van ANV Raamvallei - Natuurcompensatie Kraaijenbergse Plassen
Peter Broekmans van de gemeente Cuijk - Natuurcompensatie, belang vanuit gemeente en samenwerking 

 • 12.00 - 13.00 uur
  Lunch
 • 13.00 - 15.30 uur 
  Vervolgens gaan we in het veld kijken hoe in de omgeving van Beers agrarisch natuur- en landschapsbeheer wordt aangepakt
 • Rond 15.30 uur
  Sluiting onder het genot van een hapje en drankje

U kunt zich tot 12 juni 2017 aanmelden.

Klik hier voor het digitale formulier: www.zlto.nl/bijeenkomsten/openbaar/regionale-anv-dag-2017


 

Brief aan Kabinetsformateur E.I. Schippers,
dd. 28 maart 2017

Als 'Platform voor verbinding tussen Stad en Platteland' richten wij ons als brede beweging op 'steun en inspiratie voor de regio' en vragen wij u in de nieuwe regeerperiode in te zetten op:

 • Herwaardering van de landbouw en de voedselketen, met inzet op maatschappelijke vraagstukken, o.a. via een op te zetten Ministerie van Voedsel (ons 'dagelijks brood' en primaire behoefte);

Lees verder, klik hier (PDF)


 

ALV voor het eerst 's avonds! 6 Juni a.s.

Voor het eerst organiseert uw vereniging de ledenvergadering op een avond! We hopen hiermee ook de leden met een drukke weekendagenda te ontmoeten.

De najaarsvergadering houden we wel, traditioneel op zaterdagmiddag.

We verwachten u op 6 juni om 19.00 uur bij de Kilsdonkse Molen. We wandelen o.l.v. dhr. Eugène van Bouwdijk Bastiaanse naar het Landgoed Zwanenburg. U ontvangt tijdig de uitnodiging met het verdere programma.

Klik op plaatje voor meer informatie over de Kilsdonkse Molen of klik hier: www.kilsdonksemolen.nl


 

Schaapskudde Rozephoeve zorgt voor veilige strook onder hoogspanningsverbinding

Het voormalige militaire terrein midden in landgoed Rozephoeve is teruggebracht in oude vorm. Rentmeester Arend Dijkstra zorgde met behulp van subsidies en een bijdrage van TenneT voor het herstel van het terrein en de terugkeer van een schaapskudde in het gebied. Bij de oplevering van het terrein en de vernieuwde schaapskooi in het militaire gebouw waren naast de familie en betrokkenen ook gedeputeerde Johan vd Hout, BPG, NM en een vertegenwoordiging van B&W van de gemeenten Oisterwijk en Oirschot aanwezig.

Meer informatie: https://goo.gl/WRpJeV

 

 

Save-the-date Themabijeenkomst Rivierenland: 16 mei a.s.

Graag maken wij u attent op de themabijeenkomst ‘Klimaatbestendige landbouw’, die BPG en GPG in samenwerking met het Waterschap Rivierenland organiseren.

Veranderingen in het klimaat en maatschappelijke trends hebben hun weerslag op de agrarische bedrijfsvoering. Zo zijn er lange droge perioden, afgewisseld met intense regenval. In sommige delen van het land treedt verzilting op en er moeten waterbergingsgebieden worden aangewezen. Agrariërs onderzoeken hoe ze ‘natuurinclusief’ kunnen ondernemen en werken op een andere manier met bodemvruchtbaarheid en bouwplannen. Het thema ‘water’ loopt als een rode draad door deze onderwerpen heen.

We zijn op 16 mei a.s. welkom bij Waterschap Rivierenland. De dijkgraaf Roelof Bleker zal ons om 14:30 uur persoonlijk ontvangen en met de deelnemers in gesprek gaan. Er staat verder een bijdrage van de heer Johan Elshof (ZLTO) op het programma, en een veldbezoek op landgoed Mariënwaerdt. Einde programma rond 18:30 uur.

Bent u eigenaar van agrarische gronden en geïnteresseerd in deze problematiek, neem dan deel aan deze bijeenkomst! Alle FPG-leden en introducees zijn welkom. U kunt zich aanmelden d.m.v. een e-mail naar: gpg-secretariaat@grondbezit.nl

Een week voor de bijeenkomst ontvangt u dan het uitgewerkte programma. Wij hopen u te zien op 16 mei!

 


NIEUWS / ACTUALITEITEN 2016 

December 2016

 

Vrijwilligers en Arbo

Bij de inzet van vrijwilligers is het noodzakelijk om vooraf een plan van aanpak en een risico-inventarisatie op te stellen.

Wij verwijzen hierbij naar het Coordinatiepunt Landschapsbeheer bij Brabants Landschap. Zij onderhouden al geruime tijd contacten met diverse werkgroepen op het gebied van vrijwillig landschapsbeheer.
Dhr. Emiel Rijken (erijken@brabantslandschap.nl) heeft een informatiemap beschikbaar gesteld. U ontvangt van Emiel een link om de actuele bestanden te downloaden. U kunt u via dhr. Rijken deelnemen aan een cursus.

Deze aanpak wordt reeds toegepast op diverse locaties op de Nationale natuurwerkdag. Voordat de groep start wordt centraal de checklist ARBO ingevuld.

Let op, u als opdrachtgever dient aantoonbaar werk te maken van de veiligheidsaspecten. Mocht het verkeerd gaan dan loopt u de kans om de Inspectie SZW op bezoek te krijgen.

Ook op de website van de VBNE vindt u de nodige informatie: www.vbne.nl/productdetails/arbo-infoblad-2-veilig-werken-in-de-werkplaats


November 2016

Succesvolle ALV op Kantoor van Waterschap de Dommel te Boxtel

12 November jl. werd de Algemene Vergadering gehouden.

Klik hier voor het verslag
Klik hier voor de presentatie van Rob van Veen, Waterschap de Dommel

Op de foto's, van links naar rechts:

Overzicht vergadering
Leden van BPG krijgen uitleg over de aangelegde boomgaard op het landgoed.
De varkens van de Herenboeren doen het goed op het Wilhelminapark


 

(Deze petitie is inmiddels afgelopen)

Onderteken petitie tegen afschaffen Monumentenaftrek!
BPG roept u op om de petitie te ondertekenen tegen het afschaffen van de fiscale aftrekregeling voor Rijksmonumenten (rood en groen). Deze petitie maakt onderdeel uit van een gezamenlijke lobby tegen het kabinetsvoorstel van BPG / FPG, VPHB en andere bij monumenten betrokken organisaties.

U kunt de petitie hier ondertekenen: Op erfgoed bezuinigen? Een monumentale vergissing! - www.petities.nl
Het afschaffen van de monumentenaftrek zet de inspanningen van particulieren om Rijksmonumenten in stand te houden zwaar onder druk. De petitie vraagt de Tweede Kamer de huidige regeling in stand te houden, en is na overleg opgesteld door de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM).

De petitie zal gezamenlijk worden aangeboden aan de woordvoerders financiën en cultuur in de Tweede Kamer. Het exacte moment daarvan is nog niet bekend. Op onze FPG website www.grondbezit.nl plaatsen we geregeld updates, zodat u de ontwikkelingen kunt volgen. Daar kunt u ook alle eerdere berichten over het afschaffen van de monumentenaftrek teruglezen. 


 

Juli 2016

Verkoop provinciale gronden Natuurnetwerk Brabant

Door de decentralisatie van het natuurbeleid in 2014 werd de provincie eigenaar van gronden binnen het Natuurnetwerk Brabant (voorheen EHS). In totaal gaat het om 2.118 hectare in Brabant.

De provincie ziet het beheer en bezit van deze gronden niet als haar kerntaak en wil ze daarom graag verkopen. In totaal 590 hectare grond gaat nu in de verkoop. Via het Groen Ontwikkelfonds Brabant worden de komende jaren op verschillende momenten nog diverse andere percelen te koop aangeboden.

Afspraken uit het verleden

Van 28 juni tot en met 24 augustus 2016 biedt de provincie 590 hectare aan waar belangstellenden op kunnen reageren. Het gaat om percelen waarvoor in het verleden al afspraken over het eigendom en beheer zijn gemaakt, maar waarvoor geen wettelijke (openbare) procedure is doorlopen. Deze percelen worden verkocht aan de reeds beoogd eigenaar/eindbeheerder, tenzij een nieuwe partij zich meldt die deze gronden wil aankopen en kan voldoen aan de voorwaarden. Hiervoor start de provincie een openbare belangstellingsprocedure. Belangstellenden kunnen reageren op een of meerdere percelen. Zij moeten wel aannemelijk kunnen maken dat zij kunnen voldoen aan de voorwaarden die aan het gebruik en beheer van deze (natuur)gronden gesteld worden.

Uw belangstelling kenbaar maken
U kunt uw belangstelling voor de gronden kenbaar maken van 28 juni tot en met 24 augustus 2016 via het BrabantLoket. Dit gaat via een kaart met alle beschikbare gronden waarop u uw belangstelling aangeeft. Partijen die voldoen aan de criteria worden uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek met de geïnteresseerde koper, de beoogd eigenaar/eindbeheerder en de provincie, wordt bekeken bij welke partij het eindbeheer het beste kan worden ondergebracht. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de beoogd eigenaar/eindbeheerder waarmee in het verleden al een afspraak is gemaakt.
GS beslissen eind 2016 wie de nieuwe eigenaar wordt van het perceel.

De criteria, de kaart, en informatie over de prijs van de grond vindt u in het BrabantLoket

Informatie over percelen die via het Groen Ontwikkelfonds (GOB) op verschillende momenten te koop worden aangeboden, vindt u op de website van het GOB


 

Juni 2016

Succesvolle ALV op Landgoed Anneville

Ruim 60 personen kwamen bijeen voor de ALV. In twee groepen werden zij rondleiding o.l.v. Jan de Constant Rebecque en Thomas Houwen. Naast de verbinding van natuur en economie was er uitleg over het de nieuwe kaders, om met name het provinciale deel van het Natuurnetwerk te realiseren. Er liggen kansen voor grondeigenaren, zie ook het verslag en de PowerPointpresentatie van Hans van de Wiel.

Wat is Ondernemend Natuurnetwerk?

 • De aanpak van het Ondernemend Natuurnetwerk (ONNB) bestaat uit het combineren van natuurontwikkeling met economisch medegebruik
 • Op de betreffende gronden ontwikkelen zich natuurwaarden, maar behouden daarnaast een economische verdiencapaciteit
 • Verwachte resultaten zijn meer biodiversiteit, verhoogde aantrekkelijkheid van het landschap en verbeterde omgevingscondities

Klik op onderstaande links voor:

 

 


Mei 2016

 

'Jonkers Weide' floreert als particulier natuurgebied

Helvoirt, 26 mei 2016 | Samen met de initiatiefnemers heeft gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Milieu en Water) vanmiddag een informatiebord onthuld bij de 'Jonkers Weide' in Landgoed Zwijnsbergen in Helvoirt. Het gaat om een voormalig perceel landbouwgrond (3 ha.) van de familie Van Lanschot dat de afgelopen jaren is omgevormd tot natuurgebied.

De 'Jonkers Weide' behoorde in de negentiende eeuw tot het landgoed Zwijnsbergen. Daarna is het lange tijd gebruikt voor landbouwdoeleinden. De familie Van Lanschot heeft het initiatief genomen om het perceel aan te kopen van het waterschap en het weer toe te voegen aan het landgoed.

Vochtig hooiland
In samenwerking met Brabants Particulier Grondbezit, waterschap De Dommel en Brabants Landschap heeft de Jonkers Weide nu dus weer een natuurbestemming gekregen van het beheertype 'vochtig hooiland'. Er vindt extensieve begrazing plaats (geen bemesting) en de aanwezige poel is behouden, onder meer ten behoeve van de boomkikker.

Voorbeeld
Het natuuromvormingsproject is gesubsidieerd door het Groen Ontwikkelfonds Brabant van de provincie, omdat het terrein nu deel uitmaakt van het Natuur Netwerk Brabant. Dat is goed voor flora en fauna, terwijl het landgoed ook interessanter wordt voor wandelaars. Gedeputeerde Van den Hout benadrukte de voorbeeldfunctie van dit project: 'Jullie laten zien dat ook particulieren met succes actief kunnen zijn in het ontwikkelen en beheren van nieuwe natuur. Dat verdient navolging'.

(klik op foto's voor vergroting)

 
Gedeputeerde Johan van den Hout
(2e van links) heeft net het informatiebord
over de Jonkers Weide onthuld.
Impressies van het landgoed Zwijnsbergen

 


Maart 2016

 


Nieuwe flyer Brabants Particulier Grondbezit

Brabants Particulier Grondbezit heeft een nieuwe flyer.
Klik hier voor de PDF versie.

 

 

ZPG, LPG en BPG maken kennis met Berend Pastoor

25 maart jl.: Afgelopen vrijdag hebben de bestuurders van de drie zuidelijke provinciale verenigingen de nieuwe directeur van FPG, dhr. Berend Pastoor, welkom geheten op Landgoed Bleijendijk te Vught.

BPG-voorzitter Jan Hak benadrukte hierbij het belang van zowel de versterking van de landgoederen, als de duurzame landbouw in de zuidelijke provincies, voor de continuïteit van het particuliere grondbezit. Daarbij wordt de combinatie gezocht met agrarisch natuurbeheer (BPG is mede-oprichter van ZeeBra, de ondersteuner van de drie Brabantse collectieven) en particulier natuurbeheer (BPG werkt mee aan de versterking van het Natuurcollectief Brabant).

De bestuurders werden gastvrij ontvangen door de nieuwe eigenaren van Landgoed Bleijendijk, het bijzondere landgoed was de ideale locatie voor deze bijeenkomst! www.bleijendijk.nl

 

 

(klik op foto's voor vergroting)

 

 

 

Archief 2004 - 2015