Streekproducten

 

Sap van appels en peren uit eigen boomgaard !

In het kader van haar activiteiten rondom het behoud en herstel van traditionele boerderijen en boerderijerven organiseerde de Stichting de Brabantse Boerderij (www. debrabantseboerderij.nl) samen met BPG dit najaar op verschillende locaties in Brabant fruitpersdagen. Vrienden van de Stichting, leden van BPG en andere belangstellenden knnen appels en peren afkomstig van hun eigen (hoogstam) bomen laten omzetten in puur natuurlijk fruitsap.

 

Zaterdag 5 oktober was het een topdag op Landgoed Clootwijck te Almkerk. Naast het eigen fruit werd de oogst van 10-talle bezoekers omgezet een het heerlijke streekproduct!

De mobiele fruitpers maakt van ongeveer 7 kg fruit 5 liter heerlijk fris sap. Dit sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in een karton met tap. Goed te bewaren, gemakkelijk te gebruiken. Ongeopend is het sap tenminste een jaar houdbaar, een aangebroken verpakking blijft ongeveer 3 maanden goed.

 

 

 

 

 

(klik op foto voor vergroting)

Food4Bees zorgt voor heerlijke honing

Dit landgoed heeft de ambitie uit te groeien tot een regionaal kenniscentrum rondom de vitaliteit van (honing)bijen. Food4bees levert hierbij inhoudelijke kennis en ervaring.

Deze ambitie is in samenwerking tussen de eigenaar, Brabants Landschap, BPG, ZLTO, gemeente Oirschot, imkervereniging St. Ambrosius Oirschot – De Beerzen.

Op Landgoed Baest is een lange strook langs de Groote Beerze ingezaaid (ca. 2 ha.). Tevens is op Landgoed Baest in de boomgaard een bijenmengsel van ca 0,5 ha ingezaaid.

De jachtcombinatie op Landgoed Baest heeft diverse terreinen bloemzaad ingezaaid, op bos- en akkerranden en op enkele wei- en akkerlanden: ca. 5 ha. In totaal: 7,5 ha aan bloemrijke grond.